Rijpadenteelt of Controlled Traffic Farming (CTF) zijn termen voor bedrijfssystemen waarbij wordt geteeld in onbereden grond. In de wereld is dit sterk in opkomst. Veelal op bedrijven met hoofdzakelijk gewassen die door een combine kunnen worden geoogst. In Nederland worden rijpaden vooral gebruikt op biologische bedrijven. Ongeveer de helft van de biologische akkerbouw in Nederland past rijpadenteelt in meer of mindere mate toe. De voordelen van rijpadenteelt zijn onbetwist vastgesteld in onderzoek. Zo blijkt vaak een meeropbrengst en zijn er meetbare voordelen voor de bodemvruchtbaarheid. De vele extra voordelen die in de praktijk worden gerealiseerd blijven helaas vaak onbesproken. Een voorbeeld hiervan is het egalere zaai- en plantbed.

Twijfelt u of rijpadenteelt iets voor uw bedrijf is? Ik kan helpen de praktische aspecten en de voor- en nadelen op een rijtje te zetten. Mijn netwerk kan helpen om contact te leggen met andere gebruikers in binnen- en buitenland. Vanuit mijn partnerschap bij CTF Europe heb ik direct toegang tot vele onderzoeksresultaten en ervaringsdeskundigen.

Over rijpaden is doorgaans nog veel onbekend:

  • Spoorbreedtes variëren in de praktijk van 1,5m tot 9,6m. Meest voorkomend in Nederland zijn 1,5m en 3,2m;
  • In Nederland zijn er al meerdere bedrijven met een (bijna volledig) rijpadensysteem. Diverse gewassen kunnen al worden geoogst vanuit de rijpaden: Graan, uien, aardappel, knolselderij, kool en kroot (rode biet);
  • Rijpadenteelt is een groot voordeel wanneer NKG wordt toegepast;
  • Internationaal onderzoek laat gemiddeld een grote meeropbrengst zien bij het gebruik van rijpaden;
  • De toepassing van rijpaden vergt niet altijd grote investeringen.